Dolar 40,1704
Euro 47,0707
Altın 4.336,96
BİST 10.358,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Antalya 31°C
Parçalı Bulutlu
Antalya
31°C
Parçalı Bulutlu
Paz 30°C
Pts 31°C
Sal 30°C
Çar 31°C

ANTALYA SAHİLLERİNDE ‘FASTY’ GÜVENLİĞİ ARTACAK

Sahillerde, insansız Cankurtaran Robotlar Genelgeyle Zorunlu Hale Geldi. Yaz sezonunun başlamasıyla birlikte turistlerin ve vatandaşların güvenliğini sağlamak amacıyla, boğulma vakalarının önlenmesine yönelik önemli bir adım atıldı. Antalya Valiliği, 05.06.2025 tarihli ve 2025/4 sayılı “Suda Boğulma Olaylarının Önlenmesi” konulu genelge kapsamında, plaj işletmelerinde uzaktan kumandalı cankurtaran araçları kullanımı zorunlu hale getirildi.

ANTALYA SAHİLLERİNDE ‘FASTY’ GÜVENLİĞİ ARTACAK
Reklam
12 Temmuz 2025 07:06
9

Sahillerde ‘Fasty’ isimli insansız cankurtaran robotunun sayısı da artacak!

Bu gelişmeyle birlikte milyonlarca turisti ağırlayan Antalya’nın sahillerinde de güvenlik önlemleri artırılıyor. Antalya’da birçok plaj ve otelde hali hazırda kullanılan ‘Fasty’ isimli insansız cankurtaran robotunun sayısı da artacak. Fasty-insansız cankurtan aracı halihazırda Gloria Hotels, Hapimag Resort Sea Garden, Susesi Hotels, Antalya Büyükşehir Belediyesi Halk Plajları gibi yerlerde plaj güvenliğini sağlamak için aktif olarak kullanılıyor.

İnsansız deniz teknolojileri alanında faaliyet gösteren Maren Robotics tarafından geliştirilen Fasty, Türkiye’de üretilen yerli ve milli bir sistem. Şirketin ortaklarından Ahmet Utku Atay, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Maren Robotics, 2011 yılında ODTÜ Teknokent’te kuruldu. Ar-Ge merkezimiz halen burada faaliyet gösteriyor. Üretim ve satış ağımız ise Antalya’da yer alıyor. FASTY, uzaktan kumandayla kontrol edilen bir İnsansız Cankurtaran Aracı (İCA) olup, yüksek hız ve manevra kabiliyetiyle boğulma vakalarına çok hızlı müdahale imkânı sunuyor,” dedi.

Son genelge ile birlikte çok sayıda turizmcimizden talepler alıyoruz!

Atay, yeni yayınlanan genelge sonrası ilginin arttığını belirterek sistem hakkında şu bilgileri paylaştı:

“Uzaktan kumanda edilen FASTY, 15 km/saat hızla boğulan kişiye yönlendirilebiliyor. Kenarlarında tutunma alanı bulunan robot, 200 kilogram ağırlığı taşıyabilecek güçte. Operatöre anlık görüntü gönderme özelliğiyle, müdahaleyi daha kontrollü ve etkili kılıyor. Şu anda Antalya Büyükşehir Belediyesi plajları başta olmak üzere birçok otel ve turizm tesisinde aktif olarak kullanılıyor. Genelge ile birlikte çok sayıda turizmcimizden talepler alıyoruz ve çözüm olmak adına çalışmalarımızı sürdürüyoruz”

Boğulma vakalarına karşı kritik ve güvenli bir çözüm!

Yeni genelgeyle birlikte turizm tesislerinden yoğun talep aldıklarını ifade eden Atay, “Tamamen Türk mühendisler tarafından geliştirilen Antalya merkezli firmamız FASTY, boğulma vakalarına karşı kritik ve güvenli bir çözümüdür. Turizmcilerimize, otelcilerimize ve yerel yönetimlere destek olmak adına çalışmalarımıza yoğun şekilde devam ediyoruz” diye konuştu.

Reklam
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.