Dolar 38,1008
Euro 43,4851
Altın 4.076,20
BİST 9.317,24
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Antalya 22°C
Parçalı Bulutlu
Antalya
22°C
Parçalı Bulutlu
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 22°C
Sal 23°C

Çevre temizliği

27 Şubat 2024 18:36
54

Gazetemizin geçmiş sayılarında devamlı yazdığım çevre temizliğini tekrarlamaya yarar görüyorum.

Şimdiye kadar yazdıklarımın özü; Döşemealtında inşaatların ürettiği çevre kirliliği üzerine idi Tahminim odur ki kirliliğin %50 si yeni yapılan inşââtlar ve inşâât atıklarıdır.Her yazımda inşââtların ürettiği çevre kirliliği üzerine çözümler de anlatmıştım.

         Bu yazımda ise yurt  dışında gördüğüm inşââtlar da oluşan çevre kirliliğini önlemeye yönelik Berlin de gördüğüm uyğulamayı anlatmak istiyorum.

     Berkin’e gittiğim tarihte kaldığım evin bitişiğinde bir inşâât vardı.Yola koruma amaçlı malzemeler konulmuş, etrafı işaretlerle belirgin şerit çekilmiş, bireylerin yolda yürümelerine engel olamayacak şekilde mesafeler bırakarak atıklar için belli bir nokta ya da büyük bir  özel  araçlarına veya ona göre dizayn edilmiş çelik konteynır  konulmuş.İnşââttan çıkan atıklar direk oraya atılıyor. Hiçbir zaman etrafa dağılmıyor. Dağılır sa çevre yi kirletir se hemen ilğili yerlere şikayetler yağıyor. İlgililer gerekli denetimi yapıp, zabıt tutup,fotoğrafları nı çekip cez arkadan mektupla geliyor.

        2007 yılında  Moskova da bir Türk inşâât şirketinde oğlum Rus ça  tercüman olarak çalıştı.Beton dökme işini nasıl yapıyordunuz diye  sordum.Anlattığına göre; Beton dökme işlemini önce pompa sonra mikserler geliyor başında polis bulunuyor.Beton dökümü polis denetimin de yapılıyor.İnşâât alanı dışına küçük  bir beton atığı bile dökülse polis ceza yazıyor. Artan beton varsa inşâât sahasında daha sonra bina için kullanılacak hizmet binalarının altına çukur kazılarak dökülüyor dedi.

   Bu bilğiler anlatımı da bize yeni çözümler üretmemize yardımcı olacaktır.

Örneğin; Döşemealtı’ndaki inşââtlarda beton döküm aşamasın da inşâât çevre duvar kalıpları hazırlanarak beton fazlalıkları burada değerlendirilebilir,inşâât büyük  ise hizmet binaları ve yapılacak sosyal tesislerin altları oyularak dökülür.İnşââtlar da elektirik,  şu, çatı, sıva işlemlerinde çıkan atıklar ülkemiz koşullarında belediyenin geliştireceği bir konteynır sistemi ile halledilir.

REKLAM ALANI
YAZARIN EKLEMİŞ OLDUĞU YAZILAR
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.