ÇOCUK GELİN AYIBINA HAYIR
Türk üniversiteli kadınlar dernegi Antalya şubesinin düzenledigi Muratpaşa bediyesinin yayınladığı {ÇOCUK GELİN AYIBINA HAYIR} sempezyum bildirilerini okuyup bitirdim.
Sempezyum 9-mayıs-2014 de düzenlendiği, verilen bildirimlerde istatistik bilgiler,yorumlar ve çözümler var. Geçen 10 sene de ne gibi gelişmeler olduğunu yeni bir sempezyum düzenlendiği zaman öğrenebiliriz
Kısa adı {TÜKD} olan Türk üniversiteli kadınlar derneğinin genel başkanı prof. Dr.N. Gaye Erbatur’un yazdığı sunuşta {Bu kitapta herbiri konusunda uzman dokuz konuşmacının meselenin farklı yönlerini ele alan bildirimlerinin metinleri yer almaktadır.Sosyal ve kültürel temelleri çok derinlerde yatan ve tek boyutlu politikalarla çözümlenmesi mümkün olmayan bu soruna sosyolojik, felsefi,tıbbi, psikolojik,eğitimsel,dini,ekonomik,hukuki ve sosyal hizmet boyutlarıyla ele alınması çok yerinde bir seçim olmuştur.Çocuk evlilikleriyle mücadele edebilmek için bu meselenin kökenleri nedenlerini ve sonuçlarını çok iyi anlamaya ihtiyaç vardır.}
21. Yüzyılın birinci çeyreğinde büyük Atatürk’ün kurduğu cumhuriyetin 100. yılında sorunun tartışılıyor olması gerçekten üzülecek bir durumdur.Ülkemizde üzülecek okadar sorun var ki herbiri ayrı bir sorun
Ancak kız çocuklarımızın eğitimi tamamlanmadan küçük yaşta evlendirilmesi bir insanlık sorunu olarak karşımıza çıkmaktadır.
Erken yaşta yapılan evlilik sonrasında ortaya çıkan sorunlarla da daha başka başka sorunlar üreterek toplumsal yapımızın zayıflamasına ve çatışmalara neden olmaktadır.
Erken yaş evlilikler sadece ülkemizde değil pek çok ülkede yaygındır.Ülkeden ülkeye farklılık göstermektedir.
TEMEL NEDENLER
Eken yaş evliliklerin ülkemizdeki temel nedenleri şöyle sıralanabilir.
1-Sosyo ekonomik gerekçeler
2-Gelenekler, görenekler ve dini inançların yanlış algısı
3-Egtimsizlik
4-Aile içi şiddet
5-Toplumsal baskı
6-Evlilik çeşitleri ve mülkiyet sorunları
7-Diger sebepler
İstatistik bilgiler incelendiği zaman görüyoruz ki Erken evlilikler belli coğrafyalarda gelişmemiş ve gelişmekte olan ülkelerde daha sık görülmektedir.Prof.dr. Nurşen Adak’ın sunduğu bildirime göre 2000- 2011 döneminde gelişmekte olan bölgelerdeki 20 ila 24 yaş arası kadınların yaklaşık üçte biri (%34) önsekiz yaşından önce evlenmiş veya birliktelik içinde bulunmuştur. 2010 yılında bu oran neredeyse 67 milyon kadına karşılık gelmektedir. Bu evliliklerin %12 si 15 yaşından önce gerçekleşmiştir.Çocuk evliliklerin Cezayir’e %2 iken Nijer de %75’e kadar çıkmaktadır. 41 gelişmekte olan ülkelerde 20-24 yaş grubundaki kadınların %30’u veya daha fazlası çocuk yaşta evlenmiştir.
Çocuk yaşta evliliklerin yaygınlığı genel olarak azalmakta beraber [45-49 yaş kadınlarda %48 olan 18 yaşından önce evlenme oranı 20-24 yaş kadınlarda %35’e düşmektedir.] Dünyanın bazı bölgelerinde önemli sevilerde devam etmektedir. Uygulama güney Asya ve sahra güneyi Afrika en yaygın olan bölgelerdir.Ancak aynı bölge ülkeleri arasında yaygın farklılıklar vardır.