Dolar 38,2611
Euro 43,9893
Altın 4.270,03
BİST 9.348,17
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Antalya 22°C
Çok Bulutlu
Antalya
22°C
Çok Bulutlu
Sal 26°C
Çar 22°C
Per 21°C
Cum 20°C

SGK listeyi açıkladı!

SGK listeyi açıkladı!
REKLAM ALANI
23 Ekim 2023 11:50
89

Yaş şartı aranmadan erken emeklilik! Bu hastalıklara sahip olanlar emekli olabilecekler.

Bu hastalığa sahip kişiler erkenden emekli oluyor. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından getirilen yeni düzenlemeye göre, artık 10 yıl boyunca sigortalı olarak çalışmış ve 1800 gün uzun vadeli prim ödemesi yapmış olan kişiler, hastalık nedeniyle çalışma kapasitesini yitirmeleri durumunda malulen emekli olabilecekler. Malulen emeklilik için gerekli 10 yıl sigortalı çalışma süresi ve 1800 gün uzun vadeli prim ödeme şartları, hastalığı nedeniyle işlerini sürdürmekte zorlanan kişilere umut ışığı oluyor. Bu düzenleme sayesinde, hastalığı doktor raporu ile teyit edilen kişiler, yaş şartı aranmaksızın emekli olma fırsatı elde ediyorlar.

1800 Gün Prim Ödemesi.

Türkiye’de, sağlık sorunları nedeniyle çalışma kapasitesini kaybeden bireylere SGK (Sosyal Güvenlik Kurumu) tarafından maddi destek sağlanıyor. Bu destek, hastalığı nedeniyle çalışmaya devam etmekte güçlük çeken kişilere umut ve ekonomik güvence sunmayı amaçlıyor.Malulen emeklilik hakkı, sağlık durumu el vermeyen kişilere yönelik önemli bir sosyal güvenlik desteği olarak dikkat çekiyor. Özellikle çalışırken çalışma gücünü yitiren ve maddi gelir elde edemeyen kişilere maaş bağlanıyor. Ancak bu fırsattan yararlanmak isteyenlerin hastalığının malulen emeklilik kapsamında olması gerekiyor.

Malulen emekli olacak kişide sigortalı 10 yıl çalışma şartı aranıyor. 4A, 4B, 4C sigorta ise fark etmiyor. 10 yıllık çalışma süresi boyunca çalışan kişinin minimum 1800 günlük prim ödemesi ve hizmet süresinin olması yeterli. Maluliyet tespitinde sigorta ayırımı bulunmuyor. Türk Silahlı Kuvvetleri, İçişleri Bakanlığı, özel güvenlik hizmetleri ve normal sigortalıların maluliyet tespitinde her bir kurumun sağlık yönetmelikleri dikkate alınıyor.

Hangi Hastalıklar Malulen Emeklilik Kapsamında?

Malulen aylık bağlanılan bazı hastalıklar şöyle; Kanser, organ naklinin yanı sıra çalışmaya olanak vermeyen genetik hastalıklar, beyin tümörleri, MS, Parkinson, Alzheimer, demans, sara ve bazı psikiyatrik hastalıklar, kalp yetmezliği, sindirim sistemi kanamaları, astım, KOAH, uyku bozukluklar, zeka gerilikleri (IQ 50 ve altı), bipolar bozukluk, AIDS, tüberküloz, kalp, böbrek, akciğer nakli, görme azlığı, retina kanamaları ile birlikte işitme kaybı, anemi, kol, bacak gibi organ kaybı, solunum sistemi hastalıkları.

Malulen Emekli Olamayan Engelli Hakkıyla Emekli Olabilir Mi?

Olabilir. Malulen emekli olmak için gerekli sigortalılık süresi, prim koşulunu yerine getiremeyen engellilik tespiti yaptırarak emekli olabilir. Vergi indiriminden yararlanmak için de özür oranını bildirir rapor ile ilde bulunan defterdarlık ya da vergi dairesine başvurulur.

Maluliyeti Belirleyen Sağlık Raporu Özel Hastaneden Alınabilir Mi?

Sosyal güvenlik il veya merkez müdürlüğünce verilen sevk yazısında belirtilen devlet üniversite hastaneleri, Sağlık Bakanlığı Eğitim ve Araştırma hastaneleri, askeri hastaneler sağlık raporu düzenleyebilir. Bu nitelikte hastanelerin bulunmaması durumunda devlet hastaneleri de sağlık raporu düzenleyebilir. Rapor, kurula gönderilir. Kurul maluliyet kabul edebilir ya da red edebilir.

Geçici Maluliyette Süreler Hastalığa Göre Değişiyor Mu?

Geçiçi maluliyette aylık ödeme süresi 12 ay ile 24 ay arasında değişiyor. Tüm kanser hastalarında tanı konulduktan sonra bir yıl için başvurulması şartıyla 18 ay maluliyet aylığı bağlanıyor. Bazı hastalarda da tanı konulduğunda 12-24 ay aylık bağlanabiliyor. Kan kanseri tedavisinde bu süre 24 ayken, kemik iliği nakli yaptıranlar da 12 ay uygulanıyor.

Bakıma Muhtaç Olanlar İçin De Sigorta Süresine Bakılıyor Mu?

Başkasının bakımına muhtaç olanların 10 yıllık sigortalılık süresine bakılmıyor. Ancak, en az 1800 gün prim ödemesi şartı isteniyor. Her iki kol, bacak felci, vücudun sol ya da sağ yarısında felç, ruh sağlığı kliniğinde kalmayı gerektiren psikotik hastalıklar iki gözde yüzde 100 görme kaybı, ağır beslenme bozuklukları, yardımcı solunum cihazlarına sürekli bağımlılık, giyinme, beslenme, fonksiyonel mobilite, gibi günlük yaşam aktivitelerinin sağlanamaması bu kapsamda değerlendiriliyor..

Malulen Emeklilikte Sigorta, Prim Gün Zorunluluğu Var Mı? Borçlanma Yapılabilir Mi?

Ağır hastalıklarda malul aylığı bağlanması için en az 10 yıl sigortalı ve 1800 gün prim ödeme koşulu bulunuyor. SGK’ya başvurulan tarihte en az 5 yıl prim ödemiş olmayanların sevk işlemi yapılmıyor. Prim gün sayısını borçlanma ile tamamlayanlar da aylık alabiliyor Erkekler askerlik sürelerini, kadınlar doğum sonrası çalışmadıkları süreleri ve ücretsiz izin günlerini borçlanabilir.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.