Güvenli Yaşam için Muayene Şart
Günlük hayatımızda sıkça kullandığımız araçlar ve içinde yaşadığımız binalar, güvenliğimizin temel taşıdır. Ancak bu araçlar veya yapılar zamanla yıpranır, aşınır ve tehlikeli hale gelebilir. Bu yüzden hem araçların hem de binaların düzenli olarak denetlenmesi, yani muayene edilmesi hayati önem taşımaktadır.
Araçlar sürekli hareket halinde olduğu için mekanik yıpranmalara açıktır. Fren sistemi, farlar, lastikler, direksiyon gibi önemli parçalar düzenli kontrol edilmediğinde kazalara neden olabilir. Araç muayenesi, bu tehlikeleri önceden tespit ederek sürücü ve yolcuların can güvenliğini sağlar. Bir nevi, arabanızın düzenli sağlık kontrolüdür.
Ayrıca muayene ile birlikte yapılan egzoz emisyon kontrolü ile de çevreye verilen zarar azaltılmaktadır.
Bu nedenle ülkemizde ticari araçlar her yıl, hususi araçlar ise iki yılda bir muayene yaptırmak zorundadır. Peki muayene yaptırılmadığı zaman ne olur?
Araç cezai işleme tabi tutulur. Sigorta geçerliliğini kaybedebilir. Hatta araç bağlanarak trafikten men edilir.
Araçlarda hal böyle iken, binalarda ki sessiz tehlikelere karşı maalesef yasal bir denetim veya muayene mekanizması yok. Bir nevi, binanın kullanılabilirliği açısından düzenli denetim mecburiyeti bulunmamaktadır. Sadece Yapı Kullanma İzin Belgesi alınıncaya kadar var. Yapı Kullanma İzni, inşai işlem aldıktan sonra “Saldım çayıra, Mevlam kayıra”…
Deprem kuşağında yer alan Türkiye’de, binaların dayanıklılığı yalnızca inşa edildiği gün değil, her geçen yıl yeniden sorgulanmalıdır. Yıllar içinde oluşabilecek çatlaklar, nem, korozyon gibi yapısal bozulmalar, büyük felaketlerin habercisi olabilir. Hatta yüzlerce kişinin içinde birlikte yaşadığı yüksek binanın alt katlarda ki kolonların ya da kirişlerin kesildiğine zaman zaman şahit oluyoruz. Bunu da ancak binada kolon patlaması, duvar çökmesi, binanın tamamen ya da kısmen çökmesi sonucu farkına varıyoruz. İnsanlar öldükten sonra, bunca mal kaybı olduktan sonra kolon ve kirişin kesildiğine dair sorgulamanın bir önemi kalmamaktadır.
Binaların da tıpkı araçlar gibi düzenli olarak periyodik kontrol ve muayenesi zorunlu hale gelmelidir. Bununla ilgili yasal düzenleme yapılmalıdır. Toplumsal bir soruna toplumsal sorumluluk alınmalıdır.
İhmal edilen bir cıvata veya gaz sızıntısı yapan bir çatlak, bir hayatın sonu olabilir. Bu nedenle muayene ettirmek sadece bir masraf değil, bir sorumluluktur. Sağlıklı ve güvenli bir kent için gerekliliktir.
Bir başka yazımızda görüşmek dileğiyle, kalın sağlıcakla…