Dolar 40,3912
Euro 47,0429
Altın 4.349,99
BİST 10.366,16
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Antalya 32°C
Parçalı Bulutlu
Antalya
32°C
Parçalı Bulutlu
Cts 32°C
Paz 35°C
Pts 35°C
Sal 34°C

Döşemealtı’nda Kültür Sanat Unutuldu

Erol Toker biyografik bilgileri buraya gelecek.
29 Mayıs 2025 10:05
42

Belediye hizmetleri sadece yol, kaldırım, park ve temizlik yapmak değildir. Bu hizmetlerin yanı sıra insanların sosyalleşmesini sağlayacak eğitim, spor, sosyal ve kültürel faaliyetlerin de yerine getirilmesi gerekir. Ama son bir yıla bakıldığında, ilçede belediye tarafından hiçbir sosyal faaliyetin yapılmadığı görülüyor. Hatta dini ve millî bayramlar bile kutlanmıyor. Görünen sadece 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda çocuklara yönelik bir organizasyon oldu. Zaten gündüzün sıcağında, betonun üzerinde çocuklar ne olduğunu da anlamadı. İyi ki meydanın adı Cumhuriyet Meydanı, iyi ki meydana devasa bir Atatürk Anıtı var. En azından çocuklar Ata’nın gölgesine sığındı. Bir de millî bayramlarda siyasi partilerin Atatürk Anıtı’na çelenk koyma törenine belediyenin de dâhil olduğu görülmektedir. Bu törene halkın da dâhil olması için herhangi bir davet yapılmamaktadır.

Hâlbuki ilçenin geçmişine bakıldığında, Döşemealtı’nda kültür sanat hiç eksik olmamış. Hatta belde belediyeleri zamanında Bademağacı’nda Badem Şenlikleri, Hıdırellez Şenlikleri, Dağbeli’nde Çubukbeli Şenlikleri, Sünnet Şölenleri, Akkoç’ta Bahar Şenlikleri, Kovanlık ve çevre köylerde organik pazar günleri ve spor turnuvaları düzenlenirdi. Çığlık Beldesi’nde Nar Festivali, Düzlerçamı’nda Donanma Güreşleri, Yeniköy’de Halı Festivali yapılırdı. Yeşilbayır Beldesi’nde ise Gençlik Şölenleri, Yayla Şenlikleri düzenlenirdi. Bu tür faaliyetler, küçücük belde ve köylerde halkın büyük dayanışması ve belediye başkanlarının, köy muhtarlarının özverisi, kültür sanata duyarlılığı ile gerçekleşirdi.

2009 yılında Döşemealtı’nın ilçe olmasıyla birlikte güreş organizasyonları ile Nar Festivali birleştirilerek Döşemealtı Nar Festivali olarak hem ata sporumuzun yaşatılması hem nar üreticisinin kaliteli ürün yetiştirmesini teşvik edici organizasyonlar ile halkın sosyalleşmesini sağlayıcı konser ve benzeri programlar ilçeye değer katardı.

2014 yılında Belediye Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü’nün kurulmasıyla birlikte, ilçenin tanıtımına ve halkın sosyal, kültürel, spor ve eğitim gereksinimine katkı sağlayan farklı projeler hayata geçirilmiştir. Örneğin, Döşemealtı Gençlik Meclisi (DÖGEM) ile ilçe gençliğine vizyon kazandırıldı. DÖGEM tarafından yıl içinde alınan ödüller oldukça önem ifade etmekteydi. Hatta DÖGEM’in Türkiye’nin en gençlik meclisi seçilmesi, gençlerimize değer kattığı gibi ilçenin tanıtımına da büyük katkı sağladığına inanıyoruz.

Döşemealtı Belediyesi Halk Tiyatrosu ile ilçe, tiyatro ile tanışmıştı. Mahalle mahalle yapılan gezici tiyatro etkinliği ile kültür sanat halkın ayağına gidiyordu.
Nar Festivali ve Yağlı Pehlivan Güreşleri, Gençlik Haftası kutlamaları, ülkemizin farklı yörelerine kültürel geziler, bisiklet şenlikleri, doğa yürüyüşleri, doğa şenlikleri, yayla şenlikleri, Çubukbeli Şenlikleri ve Badem Şenlikleri; başta eğitim, sağlık olmak üzere seminer ve söyleşiler, halk konserleri, senfoni orkestrası programları, folklor gösterileri, müzik koroları, spor turnuvaları, eğitim ve meslek kursları, pazar yerinde halk ile birlikte dini bayram kutlamaları, millî bayramlarda kortejler, konserler ve çeşitli kutlama programları derken birçok faaliyet Döşemealtı’nın tanıtımına katkı sağladığı gibi sosyal yaşamı güçlü bir Döşemealtı yaratmıştı.

2024 yılında yapılan Mahallî İdareler Seçimleri sonrası bu tür aktivitelerin bıçak gibi kesilmesinin sebebi Döşemealtı halkı tarafından anlaşılamamıştır. Belki bazı büyük etkinlikler bütçe gerektirir. Fakat dini ve millî bayramları kutlamak, halkın katkısı ve katılımıyla küçük çaplı da olsa kentin sosyal yaşamını zenginleştirecek şenlik ve festivaller yapmak bütçe gerektirmez, tasarruf tedbirlerine de takılmaz. Sadece ve sadece özveri gerektirir.

Döşemealtı Belediyesi’nin bütçesinin yarısı kadar bütçesi olmayan Antalya’nın diğer belediyeleri ise ilçelerinde kültürü, sanatı, sporu yaşatmak adına halkın sosyalleşmesi için birçok etkinlik yapmaktadır.

Halk, yönetici seçerken kente hizmet etmesi için seçer. Yöneticilik sadece temsil makamı değildir; yönetme ve hizmet etme makamıdır.

MOBİL REKLAM ALANI
ETİKETLER: ,
YAZARIN EKLEMİŞ OLDUĞU YAZILAR
12 Temmuz 2025 16:01
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.