11 ARALIK 1977
İlk bakışta sıradan bir tarih gibi görünüyor.
1977 Mahalli İdareler Yerel Seçimlerin yapıldığı gündür. Yeniköy’lü seçmenin ilk defa Belediye Başkanlığı oyu kullandığı gündür.
1977 yılına kadar Antalya merkezinde Antalya Belediyesi ile birlikte Bademağacı, Dağbeli ve Varsak Belde Belediyeleri olmak üzere toplam dört Belediye vardı.
1977 Yerel Seçimleriyle birlikte Antalya merkezinde yeni belde belediyeleri de kuruldu. Aksu’da AKSU BELEDİYESİ, Altınova (Koyunlar) da ALTINOVA BELEDİYESİ, Çakırlar’da ÇAKIRLAR BELEDİYESİ, Çalkaya’da ÇALKAYA BELEDİYESİ’nin yanısıra Yeniköy’de ise DÖŞEMEALTI BELEDİYESİ adında de belediye teşkilatı kuruldu.
O günden bugüne baktığımızda, Antalya merkezinde sadece üç belediye tüzel kişiliğini koruduğunu görüyoruz.
Bunlardan birisi Antalya Belediyesi tüzel kişiliğidir. 1994 yılından itibaren Antalya Büyükşehir Belediyesi adını alarak tüzel kişiliğini korumuştur. Sorumluluk sınırları içerisinde ise Muratpaşa, Konyaaltı ve Kepez İlk Kademe Belediyeleri kurulmuştur.
İkincisi ise 2008 yılında yürürlüğe giren 5747 Sayılı yasanın birinci maddesi 4. fıkrası gereği Aksu, Yurtpınar ve Pınarlı Belediyeleri kapatılarak mahallleleriyle birlikte Çalkaya Belediyesine katılmıştır. Çalkaya Belediyesinin adı Aksu Belediyesi olarak değiştirilmiştir. Böylelikle Çalkaya Belediyesi isim değişikliğine uğramış olsa bile tüzel kişiliğini korumuştur.
Yine aynı yasanın birinci maddesi 5. fıkrası gereği de Düzlerçamı, Çığlık ve Yeşilbayır Belediyeleri kapatılarak mahalleleriyle birlikte Döşemealtı Belediyesi’ne katılmıştır. Böylece Döşemealtı Belediyesi tüzel kişiliğini koruyan belediye olmuştur.
11 Aralık 1977 tarihine dönecek olursak, yapılan seçimlerde Cumhuriyet Halk Partisi’nden Remzi ALTUN, Adalet Partisi’nden İsmail KAŞLI ve Bağımsız olarak da Ahmet ŞAHİN, Döşemealtı Belediye Başkanlığı için aday oldular.
O yıllarda beldenin toplam seçmen sayısı 934 dü. Üç sandıkta kullanılan toplam 747 geçerli oyun, 383 ünü alan İsmail KAŞLI Döşemealtı’nın ilk Kurucu Belediye Başkanı seçildi. Toplam dokuz Meclis Üyesinin altısını Adalet Partisi, üçünü ise Cumhuriyet Halk Partisi aldı.
Döşemealtı Belediyesi’nin kuruluş yıllarında Belediye Hizmet Binası bile yoktu. Şimdiki ilçe merkezinde ki kavşakta bulunan 5 katlı tuğla binanın olduğu yerde Nahiye Müdürlüğü binası vardı. Uzun yıllar Belediye hizmetleri o binadan yürütüldü. Bazen şu soruyla sizde karşılaşmış olabilirsiniz.
“Döşemealtı’nın merkezi neresi?”
Evet.
Döşemealtı’nın merkezi tam olarak o tuğla binanın altıdır.
1941 de Kırkgöz Yeniköy Nahiyesi ilk orada kuruldu. 1977 de Döşemealtı Belediyesi ilk orada kuruldu.
1977 de Yeniköyde Belediye Teşkilatı kurulurken ileride tüm Döşemealtı Köylerini kapsayan tek bir yerleşim alanına dönüşebileceği düşünülerek belediyenin adı Döşemealtı olmuştur.
Döşemealtı Belediyesi Aralık 1977 den bu güne kadar geçen 47 yıldır, biri atama olmak üzere 7 farklı Belediye Başkanı tarafından yönetildi. Elbette her başkan, Döşemealtı bir eser kazandırma adına mutlaka belli hizmetler yapmaya çalıştı.
Fakat Döşemealtı’nda, tam anlamıyla çarşısı, pazarıyla, sosyal ve kültürel yapılarıyla, caddeleri, sokaklarıyla yaşanabilir bir kent merkezi oluşturulamaması, ilerleyen yıllarda ilçe de merkez kaymasına sebep olacağının sinyalini vermektedir.
Keşke Döşemealtı Belediyesi adının belirlenmesinde ki öngörü, imar planlarının yapımında da öngörülseydi. İlçe merkezi bugünden tıkanmazdı. Merkez kayması olur olmaz diye bir kaygı içerisinde olmazdık.
Bir başka yazımızda görüşmek üzere kalın sağlıcakla…
CEVAT YANAR