CITTASLOW (YAVAŞ ŞEHİR)
Günümüz yaşam koşullarında, hayat pahalılığı, trafik yoğunluğu, gürültü kirliliği, çevre kirliliği ve hava kirliliği gibi olgular, büyükşehirlerde yaşamayı her geçen gün biraz daha zorlaştırıyor. Şehrin bu yorucu karmaşasından yorulan insanlar, yaşam için sakin ve sessiz yerler arayışında oluyor.
İşte bu arayış, kentleri sakinleştirme yavaşlatma adına 1999 yılında İtalya’da Cittaslow hareketini doğurdu. Cittaslow’daki “citta” İtalyanca’da “şehir”, “slow” ise İngilizcede “yavaş” demektir. Bu kelimelerin bir araya gelmesiyle Cittaslow, “sakin şehir” kelimesi türedi.
İnsanların yaşam kalitesini arttırmak adına sakin şehir akımı, kısa sürede tüm dünyaya yayıldı. İtalya’nın Toskana bölgesi Greve in Chianti kentinin eski Belediye Başkanı Paolo SATURNINI sayesinde doğan Cittaslow akımı günümüzde dünyanın 96 farklı şehrinde uygulanıyor.
CITTASLOW ve ANTALYA
Antalya’nın Cittaslow yolculuğu ise 2022 yılında Güney Kore’de gerçekleşen 6. Dünya Cittaslow forumunda, Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin BÖCEK’in bu projenin kentimizi ve ilçelerimizi daha da güçlendirebileceğini dile getirmesiyle başladı. İlerleyen süreçte Finike’nin üyeliği ile birlikte Antalya ili Metropol Cittaslow ağına kabul edildi. Antalya Büyükşehir Belediyesi Cittaslow Projesi kapsamında ileriye dönük adımlar atarken, Cittaslow felsefesini Antalya’nın diğer bölgelerine de yaymak için İbradı ve Demre ilçelerinde çalışmalar sürdü.
MUHİTTİN BÖCEK CITTASLOW TÜRKİYE KOORDİNATÖRÜ
Cittaslow Olağanüstü Türkiye Genel Toplantısı geçtiğimiz aylarda Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde Antalya’da gerçekleşti. Yapılan toplantıda Muhittin BÖCEK oybirliği ile Cittaslow Türkiye Koordinatörü seçildi.
Aynı toplantıda Döşemealtı Yeşilbayır Mahallesi de projenin pilot mahallesi ilan edildi.
SAKİN MAHALLE YEŞİLBAYIR
1994 yılında Belediye teşkilatı kurulan Yeşilbayır’da imar planlarının tasarımı yapılırken kentte yaşayacak kent paydaşlarına doğal yaşama dönük, sağlıklı, konforlu bir yaşam biçimi sunmak temel amaç olmuştur. Ayrıca planlanan kentte, insanların eğitim, kültür, spor, dinlenme, eğlence gereksinimlerini bir arada ve uyum içinde bir yaşam yeri tasarımı ortaya konmuştur.
Bu planlama doğrultusunda aynı şekilde üst yapılarında kurgulanması ve kent estetiğinin yaratılması tabi ki en önemlisiydi.
Bununla ilgili Yeşilbayır Belediyesi döneminde ana arter yollar ile bir çok ara sokak alt yapılarıyla birlikte kent paydaşlarının kullanımına sunuldu. İçerisinde sportif gereksinimleri de karşılayacak mahalle parklarıyla birlikte Kent Parkı olarak tasarlanan çalışmalar sonuçlanmıştı. Önemli eğitim kurumları Yeşilbayır’ da yerini almıştı.
İmar planlarına göre arsanın %20 veya maksimum %30 unu inşaat taban alanı olarak kullanma ve bahçesine belli sayıda ağaç dikme şartı mahalle sakinlerinin kendi sebze ve meyvesini yetiştirmesini sağladığı gibi organik beslenmenin adımları atılmış oluyordu.
Planlamasından üst yapı donanımlarına kadar yapılan çalışmalar, Yeşilbayır’ı sanki yıllar öncesinden Cittaslow Sakin Şehir olarak hazırlanıyordu.
Yeşilbayır Belediyesinin kapatılması ve mahalleye dönüşmesiyle bir çok yaşam projeleri eksik kalmış oldu. İşte bu alt ve üstyapı eksikleri de Cittaslow projesi kapsamında inşa edilirse, “YEŞİLBAYIR BİR BAŞKA GÜZEL ŞİMDİ” slagonu ile Antalya’nın tescilli Sakin Mahallesi olacaktır.
Bir başka yazımızda görüşmek dileğiyle kalın sağlıcakla…